Saaren kartano Tervolan Louella mainitaan olleen yksi merkittävistä PSK-jalostuskarjoista, Alatorniolaisen Antti Juneksen ja Kantojärven Oukan lisäksi.

Saaren tila perustettiin v. 1840 maatilan lisäksi harjoitettiin sahatoimintaa Louejoen suukoskessa. Sahan toiminta jatkui voimakkaana v. 1893 jonka jälkeen sen osti Ab Kemi Oy ja Kemi-Yhtiö siirsi sahaustoiminnan Karihaaraan. Peltopinta-ala oli 1930-luvulla 120 ha. Yhtiö harjoitti tilalla karjataloutta ja siellä tuotettiin savottahevosien rehut. Suuret hevostallit sijaitsivat pajusaaressa.

Kuvan päärakennuksessa sijaitsi työnjohtajan asunto, työväen ruokailu ja oleskelutiloja. Länsipäässä oli iso pirtti jossa tilan tarvekalut valmistettiin, siellä työskenteli myös vaatturi Vilho Saarinen ja suutari Lennart Vuokila. Tilan vanhastaa Ay-sekarotuinen karja hävitettiin luomataudin takia v. 1922. Samalla hävitettiin karjakartano ja uusi ajanmukainen navetta rakennettiin seuraavan vuoden aikana ja siihen ostettiin 35 PSK-lehmää ja pari sonnia.


Luomatauti oli kuitenkin taas pian karjan riesana ja uusi navettakin paloi v. 1937 maan tasalle. Eläimet saatiin pelastetuksi. Liki 80 -päinen lypsykarja oli kesät Vaajängästä aidatulla laitumella jossa se myös lypsettiin. Vaatimattomampi tiilinavetta ilman tallisiipeä rakennettiin kolmessa kuukaudessa. 

Jatkosodan jälkeinen maahankintalaki pakkolunasti tilan maat ja jäljelle jääneestä kantatilasta muodostettiin maatalouden koulutukseen luovutettava tila eli Tervolan koulutila. 

 

Vanha kartano jäi lopulta tyhjilleen oppilaitoksen saadessa uudet tilat junaradan ja nelostien länsipuolelta. Päärakennus on purettu ja tila on nykyisin yksityisomistuksessa. Oppilaitos on vaihtanut vuosien aikana nimeään ja on tällä hetkellä Louen opetusmaatila joka kuuluu ammattiopisto Lappiaan. Koulutilan valtarotuiseen karjaan PSK- rotu palasi syksyllä 1989 Kerttu ja Leino Lehdon lahjoittaman Ulpukka -nimisen hiehon myötä, siitä saakka karjassa on ollut muutamia PSK-lehmiä. Kuluvan vuoden aikana karja muuttuu taas puhtaasti PSK-rotuiseksi kun Pelson vankilan geenipankkikarja muuttaa Louelle.


Kemi Yhtiön aikoinaan omistamasta karjasta löytyi tarkempaa tietoa v 1929 Karjatalous -lehdestä.

 


 






Saaren lehmiä mainitaan myös Karjatalous 1931 lehden tarkkailukoosteessa










Karjatalous 1929, 1931

Loue, Horma, Kurvilan seisake ja seitsemän kesänavettaa 1998


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit