Äkkijyrkän Kuninkaan Poeka PSK S 13861
s. 14.7.1982 Tornio
Ensimmäinen suomalaissyntyinen PSK-rodun keinosiemennyssonni, sitten vuoden 1956 Pelkosenniemen Mäkelässä syntyneen Ampu 9114 jälkeen. Miina Äkkijyrkkä antoi kerätä sen spermaa keinosiemennyskäyttöön. Tähän saakka oli käytettävissä vain ruotsalaista tunturirotua, Kerttu ja Leino Lehdon omaan käyttöön Oulun keinosiemennysasemalla pakastaman Rantamaan Oskarin lisäksi
Miina Äkkijyrkkä osti sonnin vasikkana Torniosta, Korpijärven rannalta Ollin talosta. Martti Rantamölö muistaa yhä hyvin kuvanveistäjän joka tuli ostamaan sonnia pakettiautolla. Miina oli silminnähden raskaana, juoksutti sonnia pihassa ja pyöräytti sen lopulta auton perään.
Miinan kertoman mukaan asiaan liittyi nolo tilanne, puhelimessa etukäteen sovitusta kauppasummasta oli jäänyt uupumaan jonkin verran, mutta Rantamölön vanhaisäntä ei tehnyt tästä ongelmaa. Miina oli todennut että jos hän sonnin omistajaksi tällä pääsee niin hän pistää sen myös itse autoon. Vasikka oli jo venähtänyt vuosikkaaksi ja sen autoon saamista oltiin alettu empiä.
-Aloin kulkea silloin kesäöisin sen sonnin ja ison vatsani kanssa, koulutin sitä ja opetin ajolle. Jouluna hain sonnilla metsästä joulukuusen. Olin opettanut sen täysin liikennevarmaksi ajosonniksi.
Ollin tilan karjasta luovuttiin muutama vuosi takaperin Martti ja Hilkka Rantamölön jäädessä eläkkeelle. Martti muistelee kuinka naapurikylässä, Arpelan Rantamaassa asuneet Lehdot saivat hankituksi ruotsalaista tunturirodun siementä ja sillä alettiin siementämään myös heidän karjassaan ollutta vielä suomenkarjaksi laskettavaa Liinapää nimistä lehmää. Hänen muistikuvansa mukaan syntyi vain sonnivasikoita. Mustakorvaksi ristitty taisi jäädä ainoaksi lehmäksi. Tästä nimenomaisesta lehmästä tuli myöhemmin Äkkijyrkän Kuninkaan Poekan emä. Isänään ruotsalainen Kare SSS 13799
Äkkijyrkän Kuninkaan Poeka lähdössä teuraaksi
Carl Gustav Emil Mannerheim "Marski" (i: Äkkijyrkän Kuninkaan Poeka, e: Unelma). Miina opetti sen myös ajolle. Tässä kuvassa ollaan Kujalan maatalousoppilaitoksen tiloissa 1989 jossa hän piti sonnikoulun
Marski ehti olla monessa mukana. Viimeiseksi keikaksi jäi Maahisten makea maito, YLE1 Koulu TV-sarja 1991. Ohjelman lopussa Miinan tytär Lauha Halonen ratsastaa seppelöidyllä sonnilla. Kuvausten jälkeen sonni vietiin teurastamolle ja sieltä tullessa äiti ja tytär itki kurkkusuorana ja päättivät etteivät enää kouluta ajosonneja, on niistä niin vaikea luopua.
Marski, ratsailla Lauha Halonen. Kuva on Hyvinkään Agro- Nova näyttelystä 1989 jonne Miina järjesti näyttävän PSK-osaston. Miinalla marhaminnassaan MÄ. Lumikuningatar, isänään myös Äkkijyrkän Kuninkaan Poeka (e:Napukka)
Miina Äkkijyrkkä toimi alkuaikoina geenipankkityöryhmässä ja Pelson keskusvankilan geenipankkikarjaa perustaessa hän järjesti sinne ensimmäiset valkeat lehmät Jalasjärveltä. Lumikki ja Lumipallo oli alkujaan Miinalta lähtöisin. Kolarista tuotiin sonnit Niskamaan Puuma ja Ruonansuun Punti.
Kuvat ja muistelut; Miina Äkkijyrkkä
Puhelinhaastattelu; Martti Rantamölö
Kommentit
Lähetä kommentti